fbpx
DiasporaKurioziteteLajme

Zbulohen Fakte Historike në Austri për Shpalljen e Pavarësisë dhe Flamurin

Zbulohen Fakte Historike në Austri për Shpalljen e Pavarësisë dhe Flamurin e sajë
Flamuri që kemi njohur deri më sot është thjesht një legjendë.Fakte historike befasuese zbulohen në Austri për Shpalljen e Pavarësisë dhe flamurin e saj.Burimi i parë i studiueses ka qenë suplementi javor Das Interessante Blat.Gazeta e ka botuar në gjitha rastet shqiponjën e flamurit me qafën e drejtë…
106 vjet nga shpallja e Pavarësisë së Shqipërisë, studiuesja Eleni Laperi trondit opinionin shkencor me zbulimin e botuar sot në gazetën Shqiptarja.com.
Ajo shkruan se studiuesit kanë folur për variante të ndryshme të flamurit duke shtuar detaje sipas dëshirës, por edhe duke ngatërruar ngjarje e data.
Laperi ka zbuluar një ilustrim te suplementit “Das Interessante Blatt” në gazetën vjeneze Wiener Illustrierte dhe shkruan se kjo është një provë e fortë se shqiponja e flamurit, i cili u valëvit në Vlorë në 28 nëntor 1912 nuk është ajo, që jemi mësuar të shohim në fotografitë e filmat shqiptarë të gjithë këtyre viteve.
Burimi i parë i studiueses ka qenë suplementi javor Das Interessante Blat.
Burimi i parë i studiueses ka qenë suplementi javor Das Interessante Blat.
Studiuesja ka konstatuar se shqiponja e flamurit të pavarësisë është me një qafë nga ku dalin dy koka.

Ky është imazhi i vërtetë i flamurit, që u ngrit në Vlorë, shkruan Laperi.
Gazeta e ka botuar në gjitha rastet shqiponjën e flamurit me qafën e drejtë, nga e cila dalin dy koka me sqepin e hapur, me një gjuhë të valëzuar, me krahët me shtatë pendë të mëdha, midis të cilave ka nga një pendë të hollë, pra gjashtë të tilla.
Bishti i shqiponjës është edhe ai si qafa, një formë e ngjeshur, që mbaron me një ndarje treshe në formë gjethesh, ku dy anësoret përfundojnë me nga një zgjatim si grep.
Ilustrimi i suplementit vjenez është varianti më i besueshëm që kemi për flamurin e 28 nëntorit 1912, shkruan Eleni Laperi duke shtuar se “Ndoshta ishte po ai, si shkruan revista “Hylli i Dritës”, nr 11, viti 1937, që Ismail Qemali, duke u kthyer nga Vjena, e mori në Kotorr nga Lec Shkjezi: një flamur i thjeshtë, rreth dy metra të gjatë, ashtu si e donte ai: as tepër të madh, as tepër të vogël.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button