fbpx
AktualitetKurioziteteLajme

Urreni punën tuaj, po nuk dini çfarë tjetër mund të bëni?

Gjëja e vetme e keqe kur urreni punën tuaj është se nuk mund ta lini atë, pasi nuk e dini se çfarë punë tjetër – nëse ekziston – ju bën më të lumtur.

Bill Burnett dhe Dave Evans e cilësojnë “grackë” këtë dilemë të zakontë. Mënyra më e mirë – thonë ata – është të krijoni një hartë mendore.

Burnett dhe Evans zhvillojnë një kurs të quajtur “Designing Your Life” në Universitetin e Stanford-it. Në vitin 2016, ata publikuan një libër me të njëjtin emër, ku shpjegojnë se si mund të krijoni një hartë mendore dhe se pse ajo funksionon.

Si të veproni:

Hapi 1 – Zgjidhni një temë

Zgjidhni diçka që ju jep kënaqësi (nëse keni mbajtur ndonjë ditar ose çfarëdo liste të përgjegjësive në punë që ju pëlqejnë, zgjidhni një prej tyre).

Hapi 2 – Shkruani pesë ose gjashtë gjëra që lidhen me këtë temë

Shkruani gjënë e parë që ju vjen ndër mend për të krijuar një rreth fjalësh. Përsëriteni këtë proces të lidhjes së fjalëve dhe vazhdoni deri sa të formoni tre rrathë me fjalë. Jepini vetes maksimumi 5 minuta kohë për të përfunduar dy hapat e parë.

Hapi 3 – bëni lidhje dytësore

Theksoni disa fjalë të rrethit të jashtëm, të cilat mendoni se janë të rëndësishme. Përpiquni t’i bashkoni ato në ide të reja.

Ky është aspekti i hartës mendore të plotë

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button