fbpx
KurioziteteLajme

Shqiptarët po kursejnë më pak këtë vit, por depozitat rriten me 600 milionë euro nga shkurti 2020

Shqiptarët po kursejnë më pak këtë vit, por depozitat rriten me 600 milionë euro nga shkurti 2020

Pas rritjes me ritme të larta të kursimeve në 2020-n, që përkon me periudhën pandemike, shqiptarët po kursejnë më pak këtë vit, po gjithsesi tendenca mbetet në zgjerim.

Të dhënat e Bankës së Shqipërisë bëjnë të ditur se në fund të muajit shkurt, stoku i depozitave në vend arriti në 1.11 miliardë lekë, me një rritje të lehtë prej 0.16% në krahasim me muajin e mëparshëm, pothuajse në të njëjtin ritëm si në muajin e parë të vitit. Në krahasim me janar-shkurt të 2020-s, kur nuk kishte filluar pandemia, depozitat janë rritur 4 herë më pak.

Rritja në shkurt ka ardhur tërësisht nga kursimet në euro, ndërsa ato në lekë kanë shënuar prirje rënëse. Tendenca është e kundërt nga viti i mëparshëm, kur rritja u udhëhoq nga depozitat në lekë. Në janar dhe në shkurt, kursimet në monedhën vendase kanë rënë lehtë, ndërsa ato në euro ishin në zgjerim.

Me bazë vjetore, (shkurt 2021/shkurt 2020), kursimet janë rritur me 7%, ose 73 miliardë lekë (600 milionë euro më shumë), si rrjedhojë e shtimit të lartë të tyre në muajt e pandemisë, të udhëhequra nga depozitat në monedhën vendase.

Kjo tendencë e rritjes së kursimeve në periudhë pandemie ishte e pranishme në të gjitha vendet e Europës. Mungesa e udhëtimeve dhe pasiguria për të ardhmen shtynë familjarët që të linin më shumë para mënjanë.

Rritje të ndjeshme shënuan dhe depozitat e bizneseve, që me bazë vjetore në shkurt u rritën me 20% në lekë dhe 13% në euro. Frenimi i investimeve nga pasiguria e lidhur me krizën dhe rritja e pagesave nga shteti në dhjetor janë arsyet e kësaj tendencë.

Si në lekë, ashtu dhe në valutë, rritja ka ardhur nga depozitat me likuiditet të lartë (pa afat), teksa normat e ulëta të interesit për kursimet janë shumë të ulëta, duke mos nxitur vendosjen e kursimeve në depozita me afat.

Kursimet e individëve në lekë pa afat u rritën me 25% me bazë vjetore në shkurt (+31 miliardë lekë), ndërsa ato me afat ranë me 3.5%. Normat e interesit vjetor për monedhën vendase janë rreth 1%.

Në euro, kursimet e individëve në llogaritë rrjedhëse për të njëjtën periudhë u zgjeruan me 14.8% (+19.7 miliardë lekë), ndërsa me afat ranë me 5.7%, teksa normat e interesit për euron janë zëro.

Në fund të muajit shkurt, depozitat në euro përbënin 53.7% të totalit, me një rënie prej 1 pikë përqindjeje në krahasim me të njëjtën periudhë të një viti më parë, për shkak të rritjes më të shpejtë të kursimeve në lekë gjatë periudhës së pandemisë.

Burimi/www.monitor.al

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button