fbpx
AktualitetEkonomiLajme

Pse zviceranët jetojnë me qira e nuk blejnë shtëpi?

Për shumë prej nesh-të kesh një shtëpi është një qëllim kryesor.
Kur bëhet fjalë për pasurinë personale, të zotërosh shtëpinë tënde është ndoshta shënjuesi më i madh.
Por pavarësisht pasurisë së konsiderueshme të vendit, Zvicra mbetet e kënaqur me qiranë, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.
Në fakt, Evropa që flet gjermanisht duket se ka një preferencë për të marrë me qira sesa për të blerë. Përafërsisht 59 përqind e zviceranëve marrin me qira – duke e bërë atë përqindjen më të lartë të qiramarrësve kudo në Evropë. Në fakt, Zvicra është i vetmi vend në Evropë ku më shumë se gjysma e njerëzve marrin me qira në vend që të kenë shtëpinë e tyre.
A preferojnë me të vërtetë zviceranët të marrin me qira sesa të blejnë?
Një gabim në marrjen parasysh të marrjes me qira dhe blerjes është se në shumë raste njerëzit në Zvicër dhe pjesë të tjera të Evropës ku tarifat e qirasë janë më të larta është se ata “preferojnë” të marrin me qira, përcjell tutje albinfo.ch.
Studimet e njëpasnjëshme kanë treguar se një numër i madh – pra mbi 80 për qind – i njerëzve do të preferonin të kishin shtëpinë e tyre në vend që të merrnin me qira.
Përqindja e lartë e qiramarrësve në vend të kësaj me siguri përshkruhet më saktë si njerëz që janë ‘të kënaqur me qira’, në vend që në fakt ta preferojnë atë?
Në rregull atëherë, atëherë pse përmbajtja zvicerane jepet me qira? Arsyet për këtë janë të shumta dhe të ndryshme. Disa janë veçanërisht të rëndësishme për Zvicrën, ndërsa të tjerat kanë një bazë kulturore, ekonomike dhe historike.
Kosto
Një arsye kryesore pse njerëzit mund të marrin me qira në vend që të blejnë në Zvicër është një arsye e thjeshtë: kostoja.
Ashtu si në shumicën e vendeve të tjera, blerja e një shtëpie është e shtrenjtë – me qira një opsion më të lirë të paktën në afat të shkurtër dhe të mesëm.
Një studim i botuar në vitin 2019 zbuloi se shumica e zviceranëve nuk mund të përballonin të kishin shtëpinë e tyre, pavarësisht nga pagat e larta të Zvicrës.
Çmimet e shtëpive mbeten të shtrenjta në Zvicër dhe po rriten, me çmimet që rriten më shpejt se rritja e pagave.
Për më tepër, shumë nga pronat më të kërkuara janë të padisponueshme, me apartamente ose shtëpi familjare më të njohura.
Ndërsa pronat me kosto efektive në këtë kategori janë të vështira për t’u gjetur në Zvicër për blerësit, ato janë relativisht më të disponueshme për qiramarrësit.
Pandemia gjithashtu luajti një rol këtu, me kërkesën për shtëpi, apartamente më të mëdha dhe dhoma shtesë në rritje, veçanërisht me popullaritetin në rritje të punës nga shtëpia.
TOKA
Një arsye kryesore-dhe një e cila nuk ka gjasa të ndryshojë së shpejti nëse Zvicra neutrale nuk vendos të pushtojë Baden-Württemberg-është gjeografike.
Zvicra mbetet një vend relativisht i vogël dhe ka fqinjë nga të gjitha anët, me pak tokë të mbetur për t’u zhvilluar.
Kuhn dhe Grabka në një artikull të vitit 2018 të titulluar “Pronësia dhe pasuria në shtëpi në Zvicër dhe Gjermani” shkruan se “mungesa e tokës” është ndoshta faktori kryesor në çmimet e larta të shtëpive në Zvicër, që përkthehet në më pak pronarë shtëpish.
Pronësia e shtëpisë është gjithashtu më e lartë në zonat rajonale dhe rurale në Zvicër – ku toka është më pak e rrallë – ku rrit mbi 50 përqind, në vend se në sektorin urban të fuqisë së vendit.
Në një studim të botuar në 2009 të titulluar ‘Pse zviceranët marrin me qira?’, Bourassa dhe Hoesli pajtohen.
“Topografia e Zvicrës kufizon padyshim sasinë e tokës së zhvilluar, por kufizimet e rrepta në zhvillimin e tokës bujqësore dhe rizhvillimin e tokës urbane gjithashtu kontribuojnë në çmimet e larta të shtëpive dhe apartamenteve.”
Autorët gjithashtu vunë në dukje se kufizimet në përdorimin e tokës bujqësore – domethënë në shndërrimin e saj në tokë për të jetuar – janë veçanërisht të rrepta në Zvicër.
Në vazhdën e pandemisë së koronavirusit, Zvicra ka parë një kërkesë në rritje për ushqime dhe mallra të prodhuara në Zvicër.
Social Demokratët e qendrës së majtë, zakonisht kampionë të lëvizjes së lirë dhe integrimit ndërkombëtar, paraqitën një program bujqësie dhe prodhimi ‘Zvicra së pari’, i cili fitoi mbështetje të gjerë.

Prandaj, pavarësisht kërkesës për strehim, këto presione mbi tokën bujqësore nuk ka gjasa të ulen së shpejti – dhe në fakt mund të shkojnë në drejtim tjetër.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button