fbpx
Aktualitet

Një grusht dheu nga varret e nënave që nuk i varrosëm dot

Krejt papritur fqinja jonë75 vjeçaria  I.T u keqsua dhe të afërmit e saj njoftuan djalin e saj të vetëm Yllin që prej 6 vjetesh sëbshku me familjen jeton në Amerikë .Ai ka shkaur me një lloto amerikane dhe sëbshku me dy djemtë dhe bashkëshorten jetojnë në Manhaten.Sapo merrvesh lajmin djali I saj  niset sëbshku me dy djemtë e tij në drejtim të Pogradecit sëbshku me dy djemtë e tij .Nëna e tij  jetojdhe dy ditë me serume dhe me oksigjen dhe sapo pa djalin e saj dhe dy nipait i mbylli sytë përgjithmon .Por krejt papritur në ceremoninë mortore të nënës së   ndodhi diçka e papritur .djali I saj  në fjalën e tij në kortezh iu drejtua të pranishmëve :

Vëllezër e motra dhe bashkëqytetarë që merrni pjesë në varrimin e nënës sime të dashuar ,me lejoni që t`i kërkoj falje para varrit  kësaj nënës sime halle madhe që më përpara iu vramë shpirtin e tyre duke i lënë të vetmuara në mes të katër mureve dhe pas vrasjes së shpirtit i sjellim këtu në vorreza duke iu shkurtuar vitet e jetës …

Në shpirtin  e shqiptarve po ndodh diçka e padëgjaur më përpara ,diçka e rëndësishme po thyhet .Më pas ai drejton gishtin një kurorë e madhe me lule në të cilin shkruhej “ Nga djemtë e Amerikës të cilët nuk i varrosën dot nënat e tyre “ Janë 30 djem pogradcarë që kur u nisa më lanë amanet të vendos këtë kurorë në emër të atyre që nuk erdhën dot të varrosin nënat e tyre sepse ende nuk kanë legalizuar dokumentat …Kjo është drama jonë tha Y.T dhe shpërtheu në ngashërim …

Ishte vërtet një skenë  prekëse që shmë të pranishëm në varrim shpërthyen në dënesë …

Në periferi të qytetit kemi pirë një kafe .Tronditja e tij ende nuk është fashitur edhe pse kanë kaluar 3 ditë pas varrimit të nënës së tij  .Ai më thotë se pas pak ditësh ai do të niset për në Amerikë dhe sot shokëve të tij  pas vendosjes së kurorës me lule me emrat e tyre do tju çojë nga një grusht dheu nga varret e prindërve të tyre ,edhe këtë ma kanë lënë amanet   .Shkova në vorreza me ndihmën e përgjegjsit të vorrezave iu gjeta varret e prindërve të shokëve dhe më pas iu mora nga një grusht dheu secilit në qese të veçanta dhe emrin e secilit brenda .U vërtita në atë qytezë pa jetë .Varre të mëdhenj ,varre të vegjël varre prej mermeri ,prej granite …varre të mbuluar më shkurre ,varre të harruar vetëm me një pllakë të thjeshtë ku ishte vendosur vetëm emri dhe data e lindjes dhe e vdekjes .Prindër të gjorë harrojini ato çfar kini bërë për fëmijët tuaj ,harrojini ata janë shumë larg edhe për t`ju vënë një tufë me lule .Ai  iu ndez të gjithëve nga një qiri dhe iu vendos nga një tufë lule …

Më pas Ai  kujton atë çast të vështirë të 28 prillit 2001 ,para  kur ai u nis për në Amerikë .Ndarja me nënë atë ditë pranvere ka qënë shumë e vështirë .Djemtë e mij të vegjël në gjoksin e nënës që nuk i shkoliteshin.

Jeta pësoj një inflacion të çuditshëm si ai i lekut .Të gjithë njerzit donin të iknin ,atdheu  nuk ishte më brenda nesh  .Drejt një jete të re drejt një kontinenti të ri .Virtytet njerzore po merrnin përmasa torturonjëse .Nuk kishte as një varr që mund t`i mbante madje as i nënës ,as i veti ..Rendën drejt ëndrrës .Dashuria njerzore binte si gjethe bulevardeve të huaja .

 

Por kush mund të besonte tek zhgënjimi ,shqiptari rend në kërkim të vetëvetes së humbur .Këtu atdheu i pistë ,larg tij lajmë pjatat e një atdheu të pastër ,ku t`i ndonse je me shkollë të lartë dhe kulturë mbetesh i huaj mallkueshmërisht duke kryer punë të rëndomta .Befas ne ëndërruam një realitet tjetër për të flakur varfërinë e tejskajshme të krijonim pasuri ,jo jetë ,por para jo përtju dashur jetës por për të qënë vetë jeta ,qëllimi i saj .Ne ende nuk e kuptojmë se çnuk duhet të bëjmë dhe çduhet të bëjmë ….                                                                                                                                                Bardhyl Berberi

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button