fbpx
AktualitetLajme

Kadareja në Manastirin e Shën Marenës

 

 

 

Belul Lufo(ish kryetar I Komitetit Ekzekutiv në ato vite ) thotë se në vitin 1984 gjatë pushimeve kur vinte Ismail Kadareja në Pogradec kishte dëshire që t`a çonte në Mokër .Ai i premtoj Kadaresë për një vizitë në Manastirin e Shën Marenës që ndodhet në Mokër .Udhëtimi thotë Beluli në ditarin e tij të hollësishëm do të ishte si një piknik jo vetëm për të vizituar Mokrën por edhe për të kaluar një drekë të këndëshme në Shën Marenë .Me dy makina u nisëm në drejtim të Mokrës .

E tërë krahina e Mokrës është e ngjeshur në gjirin e maleve .Sapo kaluam grykën e Katjelit si në një ekran të madh u shfaqën fshatrat e saj 47 fshatra të ndarë në Mokrën e Sipërme dhe në Mokrën e Poshtme ..Kadreja vështronte I përhumbur atë reliev malor ku fshatrat ishin vendosur në një lartësi mbi 1000m mbi nivelin e detit .Shtëpi të vendosura në gjoksin e maleve që ngjanin si fole dallandyshesh .

Ndërkohë që Kadareja ndiqte i përhumbur atë peizazh të ashpër Belul Lufo duke qënë vetë nga Mokra (nga Velçani )I tregonte Kadaresë shumë fjalë që i kanë ngelur nga e kaluara Mokrës si “Ara e gjakut “,”Luadhet e sherrit “ ,”Kthesa e Vdekjes etj apo emrat e njerzëve në Mokër si : Sose ,Mbarim ,Qëndrime etj

Kjo është Slabinja fshati që në majin e vitit 1802 ka ardhur në Slabinjë Ali Pashë Tepelena .Siç dihet Ali Pashë Tepelena ka marrë një turr në Mokër Opar dhe Gorë në Pishkash dhe më pas në Strugë .Sipas dokumentave zyrtare Ali Pashë Tepelena kishte ardhur nga Janina në Mokër për të zgjidhur një mosmarrveshje midis dy fiseve Hasanajt dhe agallarve të Velçanit që këta të fundit I dogjën shtëpinë fisit të Hasanajt .këta të fundit u ankuan në administratën e Ali Pashës Tepelenës I cili erdhi vetë dhe zgjidhi mosmarrveshjet duke urdhëruar agallarët e Velçanit që tju ngrenë Hasanajve shtëpinë me 12 dhoma dhe dy kate siç e kishin patur që u realizua menjëherë më pas ka marrë me vete 30 ustallarë nga Mokra për ndërtimin e kështjellave ..Më pas ai I tregoj bujarinë e krahinës së Mokrës që 20 shtator 1943 mbajti 550 ushtarë robër pas kapitullimit të italisë .Madje vetë në shtëpinë e Belul Lufos babi I tij Haxhiu ka mbajtur 16 ushtatrë italianë .midis robëve ka qënë I strehuar edhe gjenerali italian i asaj kohe Amaldi Aci i cili pasi shkoj në itali shkroj librin me kujtime “ Deri sa t ë vdes ,mirnjohje popullit shqiptar “

Xhipat ecnin nëpër gjokset e maleve në drejtim të Manastirit të Shën Marenës .Kur shkuan atje pas një rruge cfilitëse ishte organizuar një pritje e ngrohtë nga ish drejtuesit e koopertaivës bujqësore të Çezmës ku përfshihej Manastiri I Shën Marenës .Ishin ndezur zjarret dhe po piqej një qingj në hell .Një kulaç I pjekur në saç në një luadh të madh përballë gurit të Topit .

Sapo dolëm nga xhipat duke parë këtë atmosferë për hir të së vërtetës Ismaili rrudhi vetullat .U afruam tek ca shilte leshi shtruar në lëndinë .Ismaili nuk u ul po eci përgjatë manastirit dhe filloj të shikojë ambientet .Ai u bë i heshtur nuk po pyeste .Pas pak kur dreka ishte gati e ftova Ismailin për dreke thotë Belul Lufua .Ai rudhi vetullat dhe më tha çfar thua more kryetar I komitetit Ekzekutiv (me ironi ) të hamë mishin e atyre fshatrve që iu bie bretku në punë . Shiko ju duket uji nëpër grykë ..Ju keni gjashtë muaj që popullit nuk I jepni mish ne të hamë si agallarë djersën e tyre .

– Cfar ka në këto male të lartë t`i lesh njerzit të mbajnë një lopë dhe një dhiu për një pikë qumësht për kalamanjtë . Beluli dëgjonte në heshtje dhe nuk fliste pasi ai ishte I zgjedhur në KQPPSH dhe kjo që thoshte Kadareja ishte në kundërshtim me direktivën e Partisë !

Atmosfera u prish .Kadareja u largua nga dreka ku qëndronte qingji i pjekur dhe po shikonte nga Guri i Topit .Qëndroj më tepër se gjysëm ore .Si për të rregulluar atmosferën I them Ismailit ,për penë të dimë si je s`ta kalon kush pa eja këtu të bëjmë qitje me armë .

Morëm një armë që kishim me vete dhe vendosëm një gur dhe filluam që të bëjmë qitje .Janë edhe disa foto që bëri vajza e Adil Çaraçanit e cila ka nxjerrë Kadarenë duke shtënë me pushkë në afërsi të Manastirit të Shën Marenës .Me humor kujton Belul Lufua se ngela i hutuar pasi Kadareja nuk hëngri asgjë .Në këto kushte shkova pranë një druri arre dhe mora disa kokrra arrë me gjithë lëvore dhe fillova që tja qëroj por ato t`i ndotin duart keq të nxihen dhe disa ditë rrjesht I fshija duart dhe nuk takoja njeri me dorë deri sa iku nxirja .Kshtu Kadaren e çova në Mokër për të parë Mokrën dhe Manastirin e Shën Marenës dhe për të ngrënë mish në hell dhe ai hëngri vetëm arra të njoma …

Mbasdite von u nisëm dhe zbritëm për në Pogradec .Kur mbritëm në Kalivaç janë ca tunele në fund të malit .Po këto çfar i keni më thotë Kadareja tunele në raste lufte .Po ky mal kaq I lartë si Kozici nuk ka nevojë për tunele .

-Ju nuk jeni në vete shfryu Kadareja i hidhni paratë kot …hajde hajde ..e tundi kokën gjithë qesëndi .Në parantezë thotë Beluli në datën 6 nëntor të vitit 1989 kur erdhi Ramiz Alia në Mokër sapo I pa ato tunele më thotë po këto çfar janë ?, -Janë tunele në rast lufte për të strehuar njerzit teknikën , i thashë unë .-Këtu në këto gërxhe ma preu ai ska nevojë për tunele keni hedhur paret dëm .I them Ramizit se kështu më ka thënë edhe Ismail Kadareja para disa vitesh kur ka parë këto tunele .

-Po pse e ke sjellë Kadarenë deri këtu ma ktheu ai tërë nerva ..

Bardhyl Berberi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button