fbpx
Aktualitet

Ja mbaruam shkollen e larte po me pas ku do te vesh  

Një prind që ka djalin maturantë sot kërkonte kredi në një bankë për të djekur djalin në shkollën e lartë .

-Ja do të marrim kredi po më pas kur të mbrojë shkollën e lartë  djali ku do të vejë? Një numur I madh maturantësh do të  regjistrohen në auditore për të vazhduar shkollën e lartë .,Por ka dhe një numur jo të  vogël që edhe pse kanë  mbaruar më rezultate të larta shkollën e mesme  janë pesimistë …- E pse të shkoj në shkollë të lartë thotë një maturantë tjetër  ja vëllai im mbaroj universitetin shkëlqyer bëri dhe master shkencor dhe punon kamarier ne Tiranë  ..Prindërit morën kredi në bangë që e shkolluan dhe ende nuk kemi larë kredinë  !

Mirëpo, pas përfundimit të studimeve pas një  dëmi që I kanë bërë buxhetit familjar duke harxhuar para për qera ,tarifa , libra ushqim dhe veshmbathje atëherë vjen një goditje e fortë, refuzim pas refuzimi për të zënë një vend pune.  Kjo pasohet me një pesimizëm të madh tek cdo i ri.

Është e tmërrshme  kur  dëgjon  që një student  mbaron fakultetet me rezultate të larta  të thotë se cfarë I duhet nëse mundohet të marrë nota të larta  dhe  përfundojnë njëlloj, të papunë ose të shtypur në ndonjë punë të rëndomtë që do e bënte edhe ai me arsim 9 vjecar .

Është  pikërisht  ky pesimizëm që I shtyn  të rinjve  të kërkojmë të parin rast për të dalë jashtë vendit sepse shteti jonë nuk na siguron as elementin më kryesor sistemimin në një punë në bazë të diplomës dhe titujve shkencorë që ka fituar një I ri …

Me të vërtetë është dicka e tmerrshme të mendosh që diploma për të cilën punon fort disa vjet dhe mundohesh ta vlerësosh me nota sa më të larta, I vetmi vend ku do qëndrojë do jetë korniza në mur.

Personalisht mendoj që  kjo është e keqja më e madhe që mund t`I bësh brezit të ri . E gjithë jeta  varet nga puna, mënyra si do jetosh, sa do ndjesh kënaqësi nga jeta, si do vlerësohesh në shoqëri e shumë gjëra tjera, varen nga puna që bën nga ajo diplomë që ke fituar me shumë sakrifica dhe kërkon të gjesh kënaqësinë e jetës duke punuar në profesionin që je diplomuar .

Është  lodhur rinia në Shqipëri  . Djem të talentuar që kanë mbaruar fakultetin të paisur me master  të cilët  punojnë  nëpër bare , restaurantet dhe kafetë  dhe vajza  me fakultet   edhe me master që punojnë si shitëse butiku .

E dhimbëshme  plot  të rinj që dikur kanë pasur ëndrra të mëdha për të ardhmen katandisen  në kamarierë apo shitëse butiku .Kështu sic funksionon kjo gjë në Shqipëri   është mënyra më e shëmtuar  që  kanë shkatërruar edhe më të voglën shpresë.

Momentalisht ka disa vjet pas diktaturës komuniste në këto vite të gjata trazicioni , në Shqipëri  mbizotëron nepotizmi dhe klientelizmi.

Sot nuk pranohesh në punë sepse në vend tendin  punesohet një familjar I një titullari institucioni  ose dikush që dikur punëdhënesit ia ka bërë një nder ose favor dhe ka ardhur koha t’ia shpërblejë- me një vend pune. Ajo  që  është më e keqja  se këta persona të punësuar  në këtë mënyrë  nuk kanë lidhje  me atë karrike që ju jep “titullari mik “ të cilët do të punojnë  si të  të paaftë dhe të pakualifikuar.

Nepotizmi  dhe  klientelizmi  po na mbyt  si metastaza kanceroze shfaqen herë pas here ,. Kjo është arsyeja pse administrata  nuk kryhet punë efikase sepse  drejtojnë këta dështakët që I kanë zënë karriket pameritë  ndoshta jo se nuk duan   por sepse nuk dinë. Janë  ulur në ato karrike  thjesht për atë page dhe për të bërë ndonjë pisllik për të marrë ndonjë para të jashtëligjëshme nëpërmjet ndonjë tenderi apo akroballëku tjetër .Por a e dini si e kapin punwn kwta vetwm me njw teswr partie , le tw kesh mbaruar tek ndonjw universitet privat fantazwm qw lwshon diploma

Kështu shoqëria jonë  bën hapa mbrapa  dhe rrezikon që të bëhet   pjesë e Bashkimit Evropian ?

Rinia është vërtetë shumë e cmueshmë për një vend, ne si shtet duhet të krenohemi me rininë e shëndetshme, inteligjente dhe të mrekullueshme që  këmi, dhe shteti duhet që të punojë fort që t’I ndërtojë rinisë rrugë në të cilat cdo i ri do mundet ta dëshmojë veten dhe atë cfarë ai di të bëjë më së miri. Shteti duhet të kujdeset për mirëqenien e tyre dhe t’u ofrojë vende pune, cdo i ri të punësohet aty ku e meriton, në atë post për të cilin  është shkolluar dhe kualifikuar .

Shumë gjera kanë nevojë të ndryshohen në Shqipëri , më të vërtete shumë, mirëpo besoj që edhe ne si popull po durojmë pak më tepër sec duhet. Mjaft më me gënjeshta, fjalë dhe premtime të kota  . Është e turpëshme  që djem e vajza atë reja papunë jetojnë na pensionet e varfëra të prindërve të tyre .Kurse një pjesë tjetër e atyre dështakëve që kanë marrë karrike me mik apo të blerë me para  jetojnë në një luks të shfrenuar . Kjo duhet të ndryshohet, nëse doni që Shqipëri të mos ngelet në këtë gjëndie të mjerueshme . Pa u future tek korrupsioni I pedagogwve nwpwr Universitet . Ja pra mw tha njw ndwrtues qw ka ngritur njw pallat tw madh buzw liqenit I shita tw gjitha hyrjet brenda njw jave , a e dini kush I bleu pjeswn dwrrmuese tw pallatit e blenw prof universiteti nga Tirana , Elbasani , Korca etj . Dhe me se blihen kwto shtwpi tw dyta apo tw treta se njw pjesw prej tyre kanw dhe nw bregdet , mer fara prej fshese nuk blihen por blihen me euro me ato  shitjen e notws qw e konvertojnw nw para , rasti I fundit  I freskwt I pedagogut tw Korcws dhe sekserve tw tyre …

Ka tridhjet vjet qw arsimi I lartw dhe ai para universitar qw parpaliten si peshku nw rrjettw . Janw shtuar analfabetw si asnjwherw tjetwr . Rastet e tilla kanë kaluar limitin prandaj është tmerrësisht e nevojshme që njerzit  të  kenë  në dorë komandën e ndryshimit. Një vend  që drejtohet nga njerëz të paaftë që e kanë marrë karriken me mik apo e kanë blerë me para apo me një tesër  partie  po  e cojnë vendin drejt greminës   dhe nëse punët tek ne na ecin kaq keq padyshim që është  kjo kategori drejtuesish . Ja pra sepse sot të rinjtë janë në dilemë të vazhdosh një shkollë të lartë po më pas nuk dihet  se mund të përfundosh kamarier apo taksist …

Bardhyl  Berberi

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button