fbpx
KurioziteteShendetesi

A KA NDRYSHIME NGA SIMPTOMAT E GRAVE Cilat janë shenjat e depresionit tek burrat?

Burrat, gratë dhe njerëzit e të gjitha identiteteve gjinore mund të përjetojnë depresion në një moment të jetës së tyre. Depresioni është një gjendje serioze që ndikon në mënyrën se si një person mendon, ndihet dhe vepron.

Play Video

Sipas të dhënave nga Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), gratë duket se përjetojnë depresion me një shkallë më të lartë se burrat. Sidoqoftë, mendohet se burrat mund të jenë të nënpërfaqësuar në këto numra.

Kjo mund të jetë për shkak të përzierjes së faktorëve socialë dhe biologjikë që e bëjnë më sfiduese për të vërejtur dhe diagnostikuar depresionin tek burrat. Ata gjithashtu mund të ndiejnë presion kulturor për të vepruar “burrërisht” duke fshehur emocionet e tyre.

Për shkak të kësaj, është më e zakonshme që burrat të kenë depresion me simptoma të ndryshme dhe nganjëherë më të vështira për t’u identifikuar.

Nëse mendoni se ju ose dikush që doni mund të jetë duke luftuar me depresionin, lexoni për të mësuar në lidhje me shenjat dhe simptomat që burrat mund të përjetojnë dhe çfarë mund të bëni më tej.

Simptomat fizike të depresionit tek burrat:

 • Burrat me depresion së pari mund të vërejnë efektet e tij fizike. Ndërsa depresioni mendohet si një çrregullim i shëndetit mendor, ai gjithashtu mund të shfaqet në trup.
 • Shumë burra kanë më shumë gjasa të vizitojnë mjekun për çështje fizike sesa për çështje emocionale.

Disa shenja të zakonshme fizike të depresionit tek burrat përfshijnë:

 • ngushtësia e gjoksit
 • probleme me tretjen si gazra, diarre dhe kapsllëk
 • mosfunksionim erektil dhe probleme të tjera seksuale
 • dhimbje koke
  çështje hormonale si testosteroni i ulët
 • dhimbje
  rrahje e shpejtë e zemrës
 • humbje e padëshiruar e peshës (dhe nganjëherë shtim në peshë)

Simptomat mendore të depresionit tek burrat:

Simptomat mendore të depresionit mund të shfaqen ndryshe tek burrat sesa ato tek gratë, gjë që mund ta bëjë depresionin më të vështirë për t’u zbuluar.

Këto simptoma mund të ndërhyjnë në mënyrën se si një person mendon dhe përpunon informacionin, duke ndikuar në sjelljen dhe emocionet.

Disa nga simptomat më të zakonshme mendore të depresionit tek burrat përfshijnë:

 • pamundësia e përqendrimit
 • problemet e kujtesës
 • modelet e mendimit obsesiv-kompulsiv
 • mendime garuese
 • çështjet e gjumit, zakonisht vështirësi për të rënë gjumë ose për të fjetur gjatë
 • mendime vetëvrasëse

Simptomat emocionale të depresionit tek burrat:

Kur shumica e njerëzve dëgjojnë fjalën “depresion”, ata mendojnë për një person që duket shumë i trishtuar. Sidoqoftë, trishtimi është vetëm një nga emocionet e mundshme që mund të shkaktojë depresioni.

Përveç trishtimit, burrat mund të përjetojnë simptomat e mëposhtme emocionale të depresionit:

 • agjitacion
 • sulm
 • zemërim
 • tërheqje emocionale nga miqtë, familja dhe kolegët
 • ndihet i pashpresë
 • mungesa e interesit në familje, komunitet, hobi dhe punë
 • mungesa e epshit
 • shqetësim

Shenjat e sjelljes së depresionit tek burrat:

Simptomat mendore, fizike dhe emocionale të depresionit tek burrat gjithashtu mund të ndikojnë në sjellje. Për shkak se disa burra rezistojnë të diskutojnë emocionet e tyre, shpesh janë simptomat e sjelljes së depresionit që janë më të dukshme për të tjerët.

Tek burrat, simptomat e sjelljes së depresionit zakonisht përfshijnë:

 • vështirësi në takimin e punës, familjes dhe përgjegjësive të tjera personale
 • keqpërdorimi i drogës
 • pirja e alkoolit me tepricë
 • përfshirja në aktivitete të rrezikshme, të tilla si ngasja e makinës pa kujdes
 • izolim social
 • përpjekjet për vetëvrasje

Cilat janë opsionet aktuale të trajtimit?

Depresioni më së shpeshti trajtohet me terapi bisede, ilaçe ose të dyja së bashku. Një profesionist i kujdesit shëndetësor mund të ndihmojë në krijimin e një plani të personalizuar të trajtimit që funksionon më mirë për ju.

Shumë burra fillojnë trajtimin për raste të moderuara depresioni duke caktuar një takim me një terapist bisedash (psikoterapist). Nga atje, terapisti mund të sugjerojë lloje specifike të kujdesit, të tilla si:

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button