fbpx
AktualitetKurioziteteLajmeShendetesi

Hipertensioni në shtatzani është një patologji që nuk duhet të anashkalohet

Hipertensioni në shtatzani është një patologji që nuk duhet të anashkalohet. Mund të jetë i rrezikshëm për nënën dhe fëmijën. Gjatë shtatzënisë, gruaja duhet t’i kushtojë vëmendje disa simptomave. Zakonisht këto simptoma ndodhin në tremujorin e tretë. Shpesh është një problem i trashëguar, herë të tjera një patologji.

• Dhimbje koke e papritur dhe marrje mendsh
• Shtim të peshës
• Ënjtje të gjymtyrëve
• Lodhje
• Mërzitje

Hipertensioni gjatë shtatzënisë mund të përfshijë rreziqe të ndryshme. Fillimisht , arteriet tkurren duke pompuar shumë më pak gjak të fetus. Plaçenta mund të shkëputet dhe shkaton probleme me rritjen e fëmijë Gjithashtu mund të shkatojë pre-eklampsi e cila i shkaton probleme serioze organeve të fëmijës, veçanërisht të mëlçisë, trurit dhe sistemit kardiovaskular dhe hormonal. Zakonisht një shtatzëni e shoqëruar me hipertension konsiderohet në rrezik, pasi ajo mund të shkaktojë një lindje të parakohshme.

Është e rëndësishme që gjatë shtatzanisë të monitorohet më shpesh presioni i gjakut veçanërisht nëse keni pasur probleme dhe para se të ishit shtatzanë. Në këtë rast mjeku do të shikojë analizën e urinës në mënyrë që të bëjë vlerësimet. Në rast se niveli i proteinave është i lartë ekziston rreziku i eklampsisë që duhet të trajtohet me një terapi të aftë për të ulur presionin e lartë të gjakut. Konsumoni ushqime të ekuilibruara në yndyrë dhe në kalori dhe duhet të aktivizoheni me një sport.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button