fbpx
KurioziteteLajme

Suedi/ Ndryshimet e ligjit, së shpejti leje qëndrimi 3-vjeçare

Suedi/ Ndryshimet e ligjit, së shpejti leje qëndrimi 3-vjeçare
Social Demokratët dhe Partia e Gjelbër kanë rënë dakord mbi propozimin për një politikë të re emigrimi që u paraqit në Riksdag.
Propozimi i Komitetit të Migracionit për të kaluar nga lejet e qëndrimit të përhershëm në ato të përkohshëm, vlen si një parim themelor, po ashtu si kërkesat për njohurite gjuhësore te suedishtes, pavarësi ekonomike, njohuri sociale rreth Suedise etj.
Një nga propozimet është që lejet e qëndrimit duhet si rregull i përgjithshëm, të kufizohen në kohë , dmth do fillojne aplikimet edhe per leje te perkohshme 3 vjecare.
Por nga ana tjeter liderja i Partisë Liberale Nyamko Sabuni më parë ka kërcënuar të braktisë marrëveshjen e janarit mbi propozimin për një bazë më të mbrojtjes humanitare, por tani thotë se propozimi i ri i qeverisë nuk shkel ndonjë marrëveshje.
Në propozimin e Qeverisë, lejet e qëndrimit në Suedi do të kufizohen kryesisht në kohë.
Për të marrë një leje qëndrimi të përhershme, kërkohet që të keni një leje të kufizuar në kohë për tre vjet dhe të plotësoni disa kërkesa – të tilla si te ardhurat, njohuritë themelore të suedishtes dhe studimet shoqërore.
Sipas Morgan Johansson, kërkesa për njohuri do të jetë e ndryshme për një leje qëndrimi të kufizuar në kohë dhe të përhershme. Sidoqoftë, kërkesat nuk do të zbatohen menjëherë por kur ligji të hyjë në fuqi.
Qeveria gjithashtu dëshiron të prezantojë një kërkesë për reformim edhe për imigracionin relativ.
“Këtu, ne sigurojmë një kornizë rregullatore që është e qëndrueshme në planin afatgjatë, ndërsa në përputhje me pikëpamjet e konsultimit, ne sigurojmë që sistemi i lejeve të qëndrimit me kohë të kufizuar si rregull i përgjithshëm të mos ketë efekte të paarsyeshme”, thotë Morgan Johansson.
Qeveria gjithashtu bie dakord mbi një bazë humanitare – e cila do të bëjë të mundur zgjatjen e lejeve të qëndrimit të përkohshëm. Diçka që mund të përdoret për fëmijë dhe të rritur me rrethana veçanërisht të dhimbshme dhe lidhje të veçanta.
Personat e mbuluar nga Akti i Shkollës së Mesme të Lartë do të jenë në gjendje të gjykohen në përputhje me bazën e mbrojtjes humanitare.
Kreu i partisë Liberale Nyamko Sabuni më parë ka kërcënuar se partia mund të largohet nga marrëveshja e Janarit nëse qeveria shkon përpara me propozimin mbi bazën e mbrojtjes humanitare.
Atje kemi bërë sqarime të tilla në këtë produkt ku mund ta trajtojmë atë pyetje, kështu që shpresoj se ata do ta marrin atë. Nuk prisja që Liberalët të mbështesnin të gjithë projektligjin. Ka edhe pjesë që nuk u pëlqejnë, thotë Morgan Johansson.
Të enjten pasdite, Nyamko Sabuni komentoi propozimin e qeverisë. Ajo nuk mendon se shkel marrëveshjen e janarit.
Projekt-ligji do të paraqitet në Riksdag dhe do të hyjë në fuqi në 20 korrik, kur skadon ligji i përkohshëm.
Ky është një propozim që është është konsideruar i mirë nga ana e qeverise.
” Sipas mendimit tim, projektligji do miratohet , thotë Morgan Johansson.
Të Moderuarit, (Moderaterna) të cilët të Enjten prezantuan politikën e tyre të re të integrimit, janë fort kritikë ndaj propozimit të qeverisë, i cili ata besojnë se përmban një bazë të re për lejet e qëndrimit për njerëzit që nuk kanë arsye mbrojtjeje.
Social Demokratët dhe qeveria tani kanë treguar duan të rrisin imigracionin. Ne të moderuarit do të bëjmë gjithçka për të shtyrë një politikë për imigracionin e reduktuar, thotë për Expressen zëdhënësja e politikës së migracionit të Moderatave Maria Malmer Stenergard. Maria Malmer Stenergard u shpreh kritike për faktin se kërkesa për gjuhën suedeze dhe aftësi shoqërore do të vonohet. Ajo shprehu rezervat per nje marrveshje midis forcave politike lidhur me kete ceshtje./ albaner.nu

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button