fbpx
Kuriozitete

Keni dëgjuar për pastën e dhëmbëve me hidroksiapatit?

Ndërsa hani dhe pini dhe jetoni jetën tuaj, dhëmbët j janë vazhdimisht duke iu nënshtruar demineralizimit dhe rimineralizimit.

Demineralizimi është procesi me të cilin dhëmbët humbin minerale. Bakteret në gojën lulëzojnë nga sheqernat në ushqimet dhe pijet që ju konsumoni, dhe ato krijojnë acide që konsumohen në dhëmbët tuaj.

Rimineralizimi është procesi i riparimit. Mendoni se është si të ri-forconi dhëmbët që janë zbutur nga ato acide. Trupi riparon smaltin në sipërfaqen e dhëmbëve dhe ndalon humbjen e mineraleve.

Një mënyrë që smalti të riparohet është kur pështyma ndihmon në plotësimin e çarjeve të vogla që kanë mbetur prapa para se të zgjerohen dhe të lënë bakteret të kalojnë, të cilat përfundimisht mund të çojnë në kavitete.

Pastat e dhëmbëve ose larësit e gojës që përmbajnë fluor mund të ndihmojnë në procesin e rimineralizimit. Kështu mund të jetë edhe një pastë dhëmbësh që përmban hidroksiapatit.

Pasta e dhëmbëve me hidroksiapatit mund të formojë një pengesë në sipërfaqet e dhëmbëve. Kjo pengesë mbron dhëmbët kundër sheqernave dhe acideve që priren të konsumohen në dhëmbë.

Si i ndihmon hidroksiapatiti dhëmbët?

Dhëmbët janë të përbërë nga disa shtresa. Në krye, ju keni shtresën e jashtme të fortë të njohur si smalt. Nën atë është një ind i fortë i quajtur dentin.

Kur zbrisni poshtë vijës së mishit të dhëmbëve, ekziston një tjetër substancë e fortë e quajtur çimento që mbulon dhe mbron rrënjët. Këto inde të forta përbëhen nga një përzierje e substancave inorganike dhe organike, së bashku me pak ujë.

Pjesa më e madhe e pjesës inorganike është bërë nga jone fosfate dhe kalciumi që krijojnë kristale të forta hidroksiapatiti.

Ndërsa hani, kristalet lejojnë që dhëmbët j t’i rezistojnë forcave të:

përtypjes
bluarjes
Hidroksiapatiti në pastën e dhëmbëve është një version sintetik i së njëjtës substancë. Përdorimi i tij ka disa përfitime:

Heqja e mbetjeve ushqimore

Ashtu si me çdo pastë dhëmbësh, ju fizikisht po pastroni mbetjet e ushqimit dhe baktereve që po zgjaten në gojë.

Karakteristikat antibakteriale

Bakteret mund të çojnë në prishjen e dhëmbëve. Ato parandalojnë që acidi të thyejë gjurmët e ushqimit dhe pijeve që mbeten në gojë kur nuk i lani pas vaktit, dhe ai acid fillon të shpërndajë smaltin në dhëmbë.

Një studim në vitin 2017 tregoi se kjo pastë dhëmbësh mund të formojë një mburojë kundër baktereve për të mbrojtur dhëmbët, duke e bërë atë më rezistente ndaj pllakave. Dhe pasta e dhëmbëve ndihmon në plotësimin e atyre çarjeve të vogla ose të çara që zhvillohen në dhëmbë gjatë demineralizimit, kështu që bakteret nuk mund të zbresin në dhëmbë.

Ulja e ndjeshmërisë

Nëse keni dhëmbë të ndjeshëm, pasta e dhëmbëve me hidroksiapatit mund t’i bëjë dhëmbët të ndjehen më pak të ndjeshëm, pasi po forcon smaltin.

Efektet anësore të pastës së dhëmbëve me Hidroksiapatit

Mund të ketë raste të rralla që dikush përjeton një reaksion alergjik. Por deri më sot, nuk ka asnjë provë që tregon një gjasë të përjetimit të efekteve anësore nga përdorimi i pastës së dhëmbëve me hidroksiapatit.

Një studim i vitit 2019 tregoi se pasta e dhëmbëve me hidroksiapatit nuk ka të ngjarë të irritojë dhëmbët dhe gojën dhe nuk duket se paraqet ndonjë shqetësim sigurie.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button