Bota

Tregjet në zhvillim kanë nevojë për një Shpëtimtar

Merrni parasysh hendekun tregtar

Amerika po bën çmos për të ndihmuar pjesën tjetër të botës. Numrat më të fundit të deficitit tregtar në SHBA tregojnë se importet tejkalojnë eksportet me shumën më të madhe të dollarit të regjistruar. Është mirë që ata të blejnë kaq shumë gjëra nga të gjithë të tjerët në një moment të vështirë:

Një deficit tregtar i përshkallëzuar zakonisht është një simptomë e mbinxehjes ekonomike, por ekziston pak rrezik i përpjekjeve aktive për të përdorur politikën fiskale ose monetare për të shuar zjarrin. Administrata e Biden vazhdon të përpiqet të shtyjë stimuj të rinj për të financuar infrastrukturën. Ndërkohë, minuta nga takimi i fundit i komitetit të politikës monetare të Rezervës Federale lë të kuptohet se banka qendrore me të vërtetë është serioze për të lënë kushtet të nxehen. Ai e përshkroi ekonominë si “larg” nga qëllimi i punësimit të plotë (i cili është i diskutueshëm dhe tregon synimin për të ulur papunësinë shumë më tepër), ndërsa kolegu im Vivien Lou Chen tërhoqi vëmendjen për këtë fjali:

“Pjesëmarrësit vunë në dukje” rruga e nivelit të fondeve federale dhe bilanci i gjendjes varet nga progresi aktual drejt arritjes së punësimit maksimal të Komitetit dhe qëllimeve të inflacionit. “

Nëse Fed me të vërtetë është i gatshëm të presë derisa të ketë shenja aktuale të një ekonomie shëruese të SHBA, Chen thekson se kjo nënkupton një vonesë të konsiderueshme. Tradicionalisht, bankierët qendrorë marrin parasysh që politika monetare zakonisht funksionon me një vonesë prej gjashtë deri në nëntë muaj; kështu që sa herë që keni menduar se Fed do të fillojë të heqë tasin e grushtit, mbase duhet ta zhvendosni edhe gjashtë muaj më vonë. Duke gjykuar nga reagimi shumë i qetë në tregjet e aksioneve dhe obligacioneve, tregtarët kishin faktorizuar plotësisht një Fed të dobët.

Normalisht, e gjithë kjo do të ishte një lajm i shkëlqyeshëm për tregjet në zhvillim. Normat e ulëta të interesit për më gjatë do të zvogëlonin rrezikun e flukseve të zgjatura të fondeve në SHBA dhe, natyrisht, bota në zhvillim është burimi kryesor i mallrave të lira të importit. Rritja e deficitit tregtar të SHBA në dekadën e parë të këtij shekulli mbivendoset me një treg fantastik të demave për aktivet në zhvillim; kohët kanë qenë shumë më të vështira që kur deficiti u kthye në nivele më normale pas krizës. Pika e fundit amerikane si blerësi i fundit në botë nuk ka pasur të njëjtin efekt. Shumë e pazakontë në një mjedis të reflacionit global, tregjet në zhvillim kanë mbetur prapa gjatë muajve të fundit:

Rritja e SHBA nuk ka ndihmuar shumë. Kjo kryesisht sepse ka një rivlerësim të perspektivave për Kinën, mes shqetësimit se vendi do të mbetet mbrapa në gjysmën e dytë për të shmangur mbinxehjen. Kjo mund të jetë e mençur për Kinën dhe të gjithë të tjerët në planin afatgjatë; nuk është një lajm i mirë për tregjet në zhvillim në periudhën afatshkurtër. Parashikimi më i fundit i Botës Ekonomike nga Fondi Monetar Ndërkombëtar, botuar të martën, tregoi se edhe me kërcimin e jashtëzakonshëm për SHBA, vlera totale e dollarit e rritjes së Kinës do të jetë akoma pak më e lartë. Pas disa vitesh kur SHBA udhëhoqi, Kina është përsëri si kontribuuesi më i madh në rritjen globale në diferencë, dhe kjo drejton tregjet në zhvillim. Shifrat janë në miliarda dollarë:

Edhe me vrapin e SHBA për rritje që po zhvillohet, Kina ka më shumë rëndësi. Udhëheqja nuk ka gjasa të bëjë asgjë tepër agresive për t’u forcuar përpara se Partia Komuniste të festojë njëqind vjetorin e saj në korrik. Ajo që vendos të bëjë pas kësaj mund të ketë degëzime të gjera. Bota tashmë është në kontrollin e “rikuperimeve divergjente”, në frazën e FMN-së. Divergjenca mund të zgjerohet nëse Kina vendos të frenojë edhe një herë rritjen e saj.

Ndjekja e lepujve të ngadaltë
Institucionet e mëdha të investimeve kanë një peshë të madhe në tregjet e kapitalit dhe në shoqëri. Por ata qëllimisht po e bëjnë jetën shumë të lehtë për veten e tyre, dhe kjo në fund të fundit na dëmton të gjithëve.

Ky është përfundimi i një kritike të fuqishme të fondeve publike të pensioneve dhe aktiveve të mëdha universitare, shkruar nga Richard Ennis, të quajtur Si të Përmirësoni Performancën e Fondit Institucional. Ai zbulon se shumë nga përpjekjet e tyre për të përmirësuar kthimin e klientëve janë tretur, nëse jo në mënyrë aktive kundërproduktive, dhe se në fund të fundit shumë para shkojnë për tarifat. Pasi që paratë vijnë nga burime të tilla si institucionet jofitimprurëse, taksapaguesit dhe punëtorët e sektorit publik që paguajnë pensionet e tyre, ky është një problem i madh. Është ai që Ennis dokumenton pa mëshirë.

Pensionet Publike
Ajo që menaxheri legjendar i fondit Fidelity Peter Lynch e quajti “diverzifikim” vlen për fondet e pensioneve publike. Ennis zbuloi se fondet e mëdha përdorin secili mesatarisht 182 menaxherë investimesh, fonde të bashkuara dhe partneritete (“portofole”). Çuditërisht, kjo u lë atyre korrelacion mesatar me indekset e aksioneve dhe obligacioneve prej 98.5%. Në mënyrë tipike, pensionet paguajnë rreth 1.25% të shpenzimeve, për një qasje që i bën ata praktikisht të paaftë të devijojnë në mënyrë të konsiderueshme në çdo drejtim nga standardet kryesore.

Ky problem intensifikohet në situatat kur tatimpaguesit e gjejnë veten duke kontribuar në fonde të shumta pensioni. Për shembull, në Kaliforninë e Jugut, Angelenos mund ta gjejë veten duke paguar pensionet e punonjësve të Los Angeles City; Zjarri dhe policia në Los Angeles; fondi i Departamentit të Ujit dhe Energjisë; Fondi i punonjësve të qarkut Los Angeles; dhe fondet gjigande të shtetit Calpers dhe Calsters, për punonjësit publik dhe mësuesit. Numri i përgjithshëm i fondeve të ndryshme të mbuluara nga të gjitha këto njësi ekonomike nuk do të ketë asnjë mundësi për performancën e prerjeve dukshëm më të mirë se tregu.

Si mund ta tolerojnë mbikëqyrësit e tyre një performancë kaq të dobët të përhershme krahasuar me standardet? Gjetja më alarmante e Ennis është se fondet përcaktojnë standardet e tyre të personalizuara:

Ky është një shembull i dhimbshëm i “tiranisë së butë të pritjeve të ulëta”. Kjo e bën gjithashtu shumë të vështirë për të justifikuar fondet e mëdha të pensionit që lëvizin përtej fondeve pasive. Më i madhi mund të përfitojë nga shkalla e tyre për të negociuar fondet e indeksit për vetëm 1 pikë bazë; edhe të vegjlit mund të blejnë produkte Vanguard si të gjithë të tjerët për rreth 5 pikë bazë.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button