fbpx
AktualitetKurioziteteLajme

Pse skandinavët janë njerëzit më të lumtur në botë dhe çfarë mund të mësojmë nga ta

Pse skandinavët janë njerëzit më të lumtur në botë dhe çfarë mund të mësojmë nga ta

Çdo vit, vendet nordike renditen të parat në listat e vendeve ku njerëzit ndihen më të lumtur dhe më të kënaqur me jetën e tyre. Për shembull, këto vende kanë qenë gjithmonë në dhjetëshen e parë në Raportin Botëror të Lumturisë që kur u botua për herë të parë në 2013.  Edhe kwtw vit, Finlanda u rendit si vendi mw i lumtur nw botw, e ndjekur nga Norvegjia, Danimarka, dhe Islanda. Kjo nuk mund të jetë një rastësi dhe patjetër që ka diçka të veçantë për to që i bën ata të dallohen nga pjesa tjetër e botë. Ja çfarë mund të mësojmë nga ta.

Ata vlerësojnë ekuilibrin në jetë

Skandinavët nuk përpiqen të bëhen miliarderë. Ata dinë të jenë efikasë në punë dhe ta shijojnë atë, por gjithashtu kalojnë shumë kohë me familjen dhe miqtë e tyre dhe u kushtojnë kohë pasioneve dhe hobeve të tyre. Për shembull, në Danimarkë, njerëzit punojnë 37 orë në javë. Shumica e punonjësve largohen nga puna rreth orës 16:00, kështu që u mbetet shumë kohë e lirë. Për krahasim, njerëzit në vendet e tjera shpesh punojnë më shumë se 40 orë në javë.

Për të qenë sa më produktivë të jetë e mundur dhe për të bërë gjithçka në kohë, danezët nuk e humbin kohën duke biseduar me kolegët e tyre ose duke bërë pushime për të drejtuar detyra. Ata e kuptojnë se kjo do t’i lejojë ta kryejnë punën më shpejt. Për më tepër, është e zakonshme të kombinosh punën në zyrë dhe të punosh në distancë.

Koha e pushimeve është një tjetër gjë që e bën Danimarkën të dallohet. Punonjësit kanë të drejtë për 5 javë pushime të paguara. Dhe, për shkak se ekuilibri punë-jetë është shumë i rëndësishëm për ta, ata madje inkurajohen t’i marrin ato dhe është zhgënjyese nëse nuk e bëjnë. Ata gjithashtu mund të marrin “pushim nga stresi” kur gjërat në punë bëhen aq keq sa ato ndikojnë në shëndetin e tyre mendor.

Në Finlandë, punonjësit gjithashtu kanë të drejtë të zhvendosin ditën e tyre të punës 3 orë më herët ose më vonë. Ky fleksibilitet i lejon ata të caktojnë ditën e tyre për lehtësinë e tyre. Në Norvegji, punonjësit që sëmuren gjithashtu marrin deri në 3 javë leje me pagesë.

Atyre u pëlqen të kalojnë kohë në natyrë

Kalimi i kohës jashtë në natyrë mund të ketë efekte pozitive në shëndetin tuaj fizik dhe mendor.  Skandinavët pavarësisht motit të ftohtë, ata dinë ta shijojnë. Ata madje kanë një thënie: “Nuk ka mot të keq, ka vetëm rroba të këqija”. Dashuria e tyre për të kaluar kohën jashtë ka një emër – friluftsliv. Është një pjesë thelbësore e jetës së tyre, ata mund ta bëjnë atë në çdo mot dhe nuk ka pse të jetë një rast i madh për të bërë shëtitje në pyll. Përkundrazi, është diçka e natyrshme dhe rastësore për ta.

Edhe ndërmarrjet inkurajojnë punonjësit e tyre që të ushtrojnë dhe të kalojnë kohë jashtë. Mund të jetë edhe një politikë e ndërmarrjes që të caktojë kohë për punonjësit e tyre për të kaluar ca kohë në natyrë gjatë orëve të punës.

Nënat dhe baballarët e rinj mbështeten

Në Islandë, nënave të reja u jepet 9 muaj leje me pagesë, dhe baballarëve të rinj u jepet 3 muaj. Në krahasim, grave në SH.B.A. u jepet vetëm 12 javë leje lindjeje dhe është e papaguar.

Në Suedi, prindërve të rinj u jepet deri në 480 ditë pushim me pagesë ndërsa marrin 80% të pagave të tyre. Nënat e ardhshme dhe ato të reja gjithashtu lejohen të ulin orët e tyre normale të punës deri në 25% derisa fëmija i tyre të mbushë 8 vjeç dhe të marrin një ndihmë mujore për fëmijë derisa fëmija të mbush 16 vjeç.

Ata nuk janë të stresuar për paratë

Në shumë vende, njerëzit shpenzojnë shumë para në faturat mjekësore ose thjesht për të paguar shkollën dhe universitetin. Ky nuk është rasti në vendet nordike. Shëndetësia dhe arsimi janë falas. Për më tepër, të papunëve gjithashtu u ofrohet mbështetje. Ata kanë sigurim të papunësisë dhe mbështetje të fëmijëve dhe u është ofruar vende në programet e përvojës së punës.

Ata u besojnë të tjerëve

Të jesh në gjendje të besosh te të tjerët do të thotë se ata besojnë se të tjerët janë po aq të ndershëm sa ata dhe se të gjithë kujdesen për të mirën e përbashkët. Kështu që ndërveprimet shoqërore bëhen më të këndshme, siç janë marrëdhëniet që ndërtojnë skandinavët. Këto marrëdhënie, nga ana tjetër, mund t’u sigurojnë atyre mbështetjen e nevojshme.

Vendet nordike gjithashtu kanë një normë më të ulët të krimit, kështu që njerëzit ndihen më të sigurt. Kjo siguri dhe besim mund të ndikojë pozitivisht në mirëqenien e tyre. Për shembull, njerëzit nga vendet Skandinave besojnë se një portofol i humbur do t’u kthehet atyre më shumë sesa njerëzit nga vendet që renditen më poshtë në Raportin Botëror të Lumturisë.

Burimi/Americaneye.al

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button