fbpx
AktualitetKurioziteteLajme

Liqeni “Rozë” më i veçantë në botë ku kalon edhe treni (VIDEO)

Liqeni “Rozë” më i veçantë në botë ku kalon edhe treni (VIDEO)

Këto skena nuk janë ‘photoshop’, por ju mund t’i përjetoni ato vërtetë nëse shkoni në Siberi. Ky është Liqeni Burlin në rajonin Altai afër kufirit me Kazakistanin, i cili pëson një transformim çdo verë.

Çdo gusht liqeni merr një ngjyrë rozë. Ashtu si në rastin e disa shembujve të tjerë në botë, kjo nuk është një ndotje, por një pasojë e rritjes së përqendrimit të kripës.

Sidoqoftë, ajo që e bën këtë liqen vërtet të veçantë është treni që lëviz mbi të. Ai është aty për një qëllim dhe kjo është heqja e kripës që është bërë në këtë liqen për shekuj, me sa duket që nga viti 1768.

Treni ngre sedimentin nga fundi dhe e mbledh atë në vagonë ??dhe e filtron. Legjenda thotë se Perandoresha Ruse Katerina e Madhe këmbënguli të përdorte vetëm këtë kripë me cilësi të jashtëzakonshme.

Nga rruga, ky liqen prodhon rreth 65,000 tonë kripë në vit, e cila është e barabartë me konsumin e kripës në botë për tre deri në katër ditë.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button