fbpx
LajmeShendetesiShow-Biz

Pse është kaq e vështirë të ndryshosh mendim dhe çfarë ndodh në trurin tonë?!

Pse është kaq e vështirë të ndryshosh mendim dhe çfarë ndodh në trurin tonë?!

Të qëndrosh në pozicionet e tua duket më e lehtë sesa të dëgjosh ato të të tjerëve dhe, ndoshta, të ndryshosh mendje më pas. Por çfarë ndodh në trurin tonë?

Të ndryshosh mendim është e vështirë. Në të vërtetë, pasi të kemi marrë një pozicion për diçka ose dikë, tërheqja e hapave tanë mbrapsht është pothuajse e pamundur. Nga ana tjetër, është gjithashtu e vërtetë që të orientohemi në botë kemi nevojë për referenca të qarta: mendimet tona janë korniza brenda së cilës ne përpunojmë me lehtësi informacionin, duke vlerësuar të tjerët dhe ngjarjet shpejt dhe pa përpjekje. Përkundrazi, të marrësh parasysh këndvështrime të ndryshme do të thotë të tolerosh një diferencë më të madhe të pasigurisë dhe është e kushtueshme për sa i përket kohës dhe energjisë.

Për më tepër, ne duhet të mbajmë një imazh koherent dhe pozitiv të vetes sonë: kur mendimet tona krijohen ato përfundojnë duke na përfaqësuar, duke u bërë pjesë e identitetit tonë, kështu që dyshimet mbi to ju bëjnë të ndiheni në kontradiktë, sikur të tradhtonit veten. Për të mbajtur pozicionet tona të pandryshuara, ne përdorim mekanizmin njohës që psikologu anglez Peter Wason e ka quajtur “paragjykim konfirmimi”: tendenca për të favorizuar informacionin që vërteton idetë e dikujt, duke injoruar ose nënçmuar ata që e mohojnë atë.

Para së gjithash, ky gabim njohës na bën të zgjedhim vetëm informacionin që është “i përshtatshëm”. Mendoni për një mjek që kërkon simptoma dhe parametra që konfirmojnë hipotezën e tij diagnostike, duke injoruar ata që mund ta zhvlerësojnë atë, ose një inspektor policie i cili mbetet i përqendruar në mbledhjen e provave në favor të fajit të një të dyshuari duke neglizhuar atë që mund ta pastrojë atë ose çon në alternativa të reja.

Një studim nga Universiteti i Minesotës ka treguar se edhe pyetjet që i bëhen një personi kushtëzohen nga mendimi që keni për ta, me efekt të konfirmimit të paramendimeve të tyre. Përveç kësaj, ne shpesh marrim shkurtoren e quajtur “ekspozim selektiv”: shmangim atë që është në kundërshtim me idetë tona, për shembull duke zgjedhur të pyesim vetëm në gazeta, faqe ose programe televizive që janë në përputhje me këndvështrimin tonë.

Kur informacioni është i plotë, megjithatë, ne gjejmë një shkurtore mendore për ta kthyer në avantazhin tonë. Kjo u demonstrua nga një hulumtim nga Universiteti i Stanfordit në të cilin një kampion studentësh lexuan dy studime të rreme, njëri në favor dhe tjetri kundër dënimit me vdekje. Ata që ishin në favor i konsideruan të dhënat e kundërta si jo bindëse dhe anasjelltas. Zbatohet gjithashtu për stereotipet: nëse një person që i përket një kategorie ndaj së cilës ka paragjykime nuk paraqet tiparet tipike të stereotipit, në vend që ta vë në dyshim atë, thirret parimi i përjashtimit që konfirmon rregullin.

Faji i trurit që kur përballet me një mendim të kundërt “fiket”, duke na ndaluar ta konsiderojmë atë. Por si funksionon ky mekanizëm? Korteksi frontal medial i pasmë, i cili është i përfshirë në proceset e vendimmarrjes, e zvogëlon aktivitetin e tij kur hasim një mendim që nuk pajtohet me tonin, ndërsa e rrit atë nëse ka marrëveshje. Studiuesit nga City University of London dhe University College London, të cilët dokumentuan këtë proces me imazhe funksionale të rezonancës magnetike, besojnë se kjo lidhet me paragjykimin konfirmues. Në thelb, është sikur truri refuzon të njohë mirësinë e mendimeve të njerëzve të tjerë. (Focus, Scan)

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button