fbpx
KurioziteteLajmeTeknologji

Bill Gates planifikon të bllokojë diellin, pasojat katastrofike që mund të sjellë

Miliarderi Bill Gates po mbështet financiarisht zhvillimin e teknologjisë së errësimit të diellit që potencialisht do të reflektonte rrezet e diellit nga atmosfera e Tokës, duke shkaktuar një efekt ftohës global.

Eksperimenti i Strukturës së Kontrolluar të Stratosferës (SCoPEx), i nisur nga shkencëtarët e Universitetit të Harvardit, synon të shqyrtojë këtë zgjidhje duke spërkatur pluhurin jo toksik të karbonatit të kalciumit (CaCO 3 ) në atmosferë – një aerosol që reflekton diellin dhe që mund të kompensojë efektet e ngrohjes globale.

Kërkimet e përhapura në efikasitetin e gjeoinxhinierisë diellore janë bllokuar prej vitesh për shkak të polemikave. Kundërshtarët besojnë se një shkencë e tillë vjen me rreziqe të paparashikueshme, duke përfshirë ndryshime ekstreme në modelet e motit jo të ndryshme nga tendencat e ngrohjes që ne tashmë jemi duke parë, shkruan Forbes.

SCoPEx do të bëjë një hap të vogël në hulumtimin e tij të hershëm këtë qershor pranë qytetit Kiruna, Suedi, ku Korporata Hapësinore Suedeze ka rënë dakord të ndihmojë në lëshimin e një baloni që mbart pajisje shkencore. Nisja nuk do të lëshojë asnjë aerosol stratosferik.

Përkundrazi, do të shërbejë si një provë për të manovruar balonën dhe për të ekzaminuar sistemet e komunikimit dhe të funksionimit. Nëse është i suksesshëm, ky mund të jetë një hap drejt një faze të dytë eksperimentale që do të lëshojë një sasi të vogël pluhuri CaCO 3 në atmosferë.
David Keith, një profesor i fizikës së aplikuar dhe politikës publike në Universitetin e Harvardit, njeh “shumë shqetësime reale” të gjeoinxhinierisë.

Kjo është e vërtetë që askush nuk e di se çfarë do të ndodhë derisa të lirohet CaCO 3 dhe më pas të studiohet. Keith dhe shkencëtarët e tjerë të SCoPEx botuan një shkrim në vitin 2017 duke sugjeruar që pluhuri mund të plotësojë në të vërtetë shtresën e ozonit duke reaguar me molekulat shkatërruese të ozonit.
“Hulumtimet e mëtejshme mbi këtë dhe metoda të ngjashme mund të çojnë në zvogëlimin e rreziqeve dhe përmirësimin e efikasitetit të metodave të gjeoinxhinierisë diellore”, shkruajnë autorët e punimit.Sasia e saktë e CaCO 3 e nevojshme për të ftohur planetin është e panjohur, dhe shkencëtarët e SCoPEx në mënyrë të ngjashme nuk mund të konfirmojnë nëse është aerosoli më i mirë stratosferik për këtë punë. Kërkimet e hershme sugjerojnë që substanca ka “veti optike gati ideale” që do ta lejonin atë të thithë shumë më pak rrezatim se aerosolët e sulfatuar, duke shkaktuar ngrohje shumë më pak stratosferike.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button