fbpx
AktualitetBotaEkonomiLajmeTeknologji

Sipas Bill Gates ja kush janë 10 zbulimet teknologjike të vitit 2019 

Sipas Bill Gates ja kush janë 10 zbulimet teknologjike të vitit 2019 

Sipas Bill Gates ja kush janë 10 zbulimet teknologjike të vitit 2019

Për 18 vitet e fundit, MIT Technology Revieë ka publikuar një listë vjetore të 10 teknologjive të suksesshme që beson se do të kenë ndikimin më të madh afatgjatë në shoqëri. Këtë vit, Bill Gates ndihmoi në ruajtjen e zgjedhjeve. Investitorët dhe filantropët Bill dhe Melinda Gates janë të njohur për parashikimet gjithpërfshirëse futuriste në letrën e tyre vjetore. Në vitin 2015, ata parashikuan që deri në vitin 2030, 2 miliardë njerëz që nuk kanë llogari bankare sot do të ruajnë të holla dhe të bëjnë pagesa përmes telefonave të tyre. Deri në vitin 2035 vendet e varfra nuk do të ekzistojnë më, shkruajnë në letrën e tyre vjetore të vitit 2014. Për listën e Rishikimit të Teknologjisë, parashikimet e Bill-it ndahen në tre kategori: zbutjen e ndryshimeve klimatike, kujdesin shëndetësor dhe inteligjencën artificiale. Dhe shkojnë nga teknologjitë që po godasin tregun komercial tek ato që janë ende në kërkim. (Vlen të përmendet se çifti  Gates kanë financuar një numër të këtyre teknologjive).

Lista e këtij viti:
  1. Shkathtësia e robotit. Duart robotike që janë më të pajisura për të manipuluar objekte të panjohura.
  2. Fuqi bërthamore me valë të re. Reaktorë të avancuar të shkrirjes dhe fiksimit që mund të ndihmojnë në uljen e emetimeve të karbonit.
  3. Parashikimi i lindjes së parakohshme. Një test i gjakut do të mund të parashikojë nëse një grua shtatzënë është në rrezik për lindje të parakohshme.
  4. Mostër në një pilulë: Një pajisje e vogël, e kapërdishme që mund të kapë imazhet e zorrëve pa anestezi (edhe në fëmijë dhe foshnja).
  5. Vaksinat e kancerit të zakonshëm. Një trajtim që përdor sistemin imunitar të trupit për të identifikuar një tumor nga mutacioni i tij unik, i cili mund të mbyllë në mënyrë efektive shumë lloje të kancerit.
  6. Burger pa mish viçi. Alternativat e mishit me bazë bimore dhe laboratorike që mund të zvogëlonin në mënyrë drastike emetimet e karbonit.
  7. Grupmbullues të dioksidit të karbonit. Teknologjitë që mund të kapin dioksidin e karbonit nga ajri dhe shfrytëzojnë atë në mënyra të reja.
  8. Një EKG në kyçin tuaj të dorës. Teknologjia përparon dhe lejon njerëzit që vazhdimisht të monitorojnë zemrat e tyre duke u pajisur me aparatë..
  9. Higjenë pa kanalizime. Tualete me efikasitet energjetik që mund të funksionojnë pa sistem kanalizimi dhe të trajtojnë mbeturinat në vend në botën në zhvillim. (Më shumë se 2 milionë njerëz nuk kanë qasje në një tualet të pastër, sipas letrës vjetore të Gates 2019.)
  10. Biseda nga asistentë të Inteligjencës Artificiale: Zhvillime të reja në kapjen e lidhjeve semantike midis fjalëve po bëjnë që pajisjet ta kuptojnë më mirë gjuhën natyrale.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button